/ БГНЕС, архив
"Зимният парад на модата в Плевен на 15 декември има два повода да празнува - 30 години от първото издание на модното шоу и 70-ти по ред концерт-спектакъл на сцената на театър "Иван Радоев". Това съобщи Георги Ангелов - създател на културното събитие и негов постоянен режисьор през годините, цитиран от БТА.

Воаяж през модните епохи на фестивала "Морски подиум" (ВИДЕО)

Парадът се заражда след като Ангелов режисира сам и то много успешно спектакъла на легендарния моден корифей Пако Рабан в зала едно на НДК в столицата. "Реших, че имам енергия да поставя нова традиция в Плевен - градът, в който работя като актьор - да представям по много специален начин - чрез танц, музика, светлини и театър, най-добрите и талантливи изяви в българската национална мода", разказа Ангелов.

Той отбеляза, че тези години за него са изминали неусетно, но е удовлетворен, че е превърнал Плевен в един от градовете с най-верни почитатели на съвременната мода, родена от български творци.

Най-актуалните автори на модни дрехи са гости на Плевен в неделната вечер. В празничния Зимен парад Ангелов е поканил 20 млади, както и утвърдени дизайнери, носители на престижни награди, сред които на националното отличие "Златна игла". Те пристигат в Плевен от различни точки на Европейския континент - Париж, Рим, Мадрид, Кипър, както и от София, Варна, Благоевград и града-домакин.

Петкратната носителка на званието "Дизайнер на годината" и "Оскар за мода" от международния фестивал за мода в Кайро, Румяна Илиева, е сред гостите, каза постановчикът на шоуто.

Списание Grazia празнува своята 15-та годишнина

"Тя е един от българските участници в споменатия вече моден спектакъл на Пако Рабан през 1996 г. в София, а идва сега в Плевен със специална колекция - официално облекло за дами и за абитуриенти", разкри Ангелов.

Илона Шаламанова от Никозия /Кипър/ е приготвила колекция, наречена "Нека бъде светлина". Тя е посветена на 40-годишнината от култовия филм "Коса" на Милош Форман.

Отново на плевенска сцена ще бъде доц. д-р Мариела Гемишева - преподавател в Националната художествена академия, специалност "Мода". Тя се очаква да изненада почитателите си с новата колекция "Завръщане от Париж", добави режисьорът.

"Работещият в Испания и Гърция Емил Спасов идва на сцената на театър "Иван Радоев" с ретроколекцията си "Пролет 2020", която е лек полъх от барок, примесен с модерните влияния", коментира Ангелов.

"Парадите в Плевен винаги са показвали тенденциите в развитието на модата в бъдещето", подчерта той. По думите му сред участниците са още актуални и високо ценени създатели на мода - Стоян Радичев, Станислав Петров и други.

Млада жена от мездренско село има своя модна линия в Милан

Ярки дарования на музикалната сцена са подкрепили модното дефиле в Плевен. На плевенския моден подиум 30 момичета, подготвени от Георги Ангелов, ще дефилират с около 400 облекла за около два часа в неделната декемврийска вечер. Ще има колекции за официални случаи и за ежедневието, за завършващите средното си образование, за деца и за тинейджъри.

Плевенчанката Светла Димитрова - два пъти носител на националната награда "Златна игла", ще бъде отново с най-новата си линия - тя подкрепя Парада от първото негово издание, подчерта Ангелов.

В музикалната програма на шоуто е изявеният като солист - цигулар Чавдар Вълков - концерт-майстор на Плевенската филхармония, популярната певица Диана Дафова, 13-годишното плевенско момиче Елизабет Захариева.

Изберете цвят „жив корал“, за да сте модерни (ВИДЕО)

Тя, подкрепена от фондация "Димитър Бербатов", от четири години печели музикални форуми у нас и по света, разказа Ангелов. "Това талантливо дете вече има 100 медала и 40 купи за свои изпълнения", добави той.

Седемдесетият парад на модата е наречен "Любов", защото изкуството е любов, а модата е изкуство, каза създателят на това очаквано представление. Места на 15 декември от 19:00 часа вече могат да се ангажират от билетния център на театър "Иван Радоев" в Плевен.
БТА