/ Община Мездра
Мирослава Ценова от малкото мездренско село Боденец успя да сбъдне детската си мечта - откри своя бутик и наложи своя модна линия в столицата на модата Милано. 36-годишната жена извървя нелек път от китното селце до пищната модна столица.

Завършва основото си образование в ОУ " Св.св Кирил и Методий" гр. Мездра, след което желанието й да се занимава с мода я отвежда в "Техникум по текстил и облекло" Враца с профил " Моделиране и конструиране на облеклото".

Нейн модел.
Община Мездра

 „Аз съм селско чадо, казва Мирослава. Вълшебното детство премина на село. Благодарение на баба ми (която за съжаление вече не е между живите) на 5-6 години, можех да използвам крачната машина в къщи, плетях и бродирах, както и помагах в целия процес по изработването и боядисването на домашната прежда“.

През 2000 г. участва в национален конкурс за мода "Мода и време" в гр. Шумен, където печели първа награда в раздел "Авангардна мода". Започва работа в известно модно ателие в София, като едновременно с това изучава фотография.

Практиката в ателието й дава  много - преминава през абсолютно всички процеси на изработване на облеклото - шиене на копчета, гладене, изработване на илици. Дават й възможност да разработи и някои от собствените си идеи.

Модели на младата дизайнерка.
Община Мездра

„Никога не съм искала да напускам България, споделя Мирослава, но по стечения на обстоятелствата се озовах в Италия. Записах курсове по италиански и след година започнах да изучавам моден дизайн в "Европейски институт за мода" в Милано.

По това време срещнах и любовта, а малко след това на бял свят се появи и моят син Дойчин. Нямахме баби и дядовци наблизо, затова се наложи да напусна работа и да се грижа за него.

Това беше и най-доброто решение в живота ми. Не след дълго отново се върнах към моята страст в модно ателие, където отговарях за цялостното изработване на дрехи по поръчка“.

През октомври 2018-та Мирослава получава покана от генералното консулство на ЮАР в Милано, да участва със собствена колекция в модно ревю-спектакъл, по повод месецът на културата на Южна Африка в Милано. След това последват още няколко покани и сега дрехите се продават в бутик в модната столица.

Моделите са повлияни от българската народна шевица, съчетана с пищни африкански мотиви, събрали в себе си слънчевите пастелни тонове на природата. Дрехите изработва сама  - от скицата до крайния продукт.

Мирослава Ценова е един от основателите на "Българска асоциация за културен обмен" в Милано. Танцува народни танци и пее народни песни във  Фолклорна работилница “Ритмика“.

През 2017-та година в дует с Мария Начкова печели сребърен медал от националния фолклорен конкурс "Пиленце пее" в категорията за певци непрофесионалисти. Пише поезия.

“Мечтая много, но избягвам да правя планове - допълва талантливата млада жена. Не обичам да планирам живота, разбрах, че мога да контролирам само собствените си действия.

Научих се да оставям нещата просто да се случват и да посрещам последствията, като си взимам най-доброто от тях, колкото и негативни да са те. Започнах да гледам и по-различно на провалите, на практика няма грешки, а ситуации, благодарение на които трупаш знания и опит. Спрях и да се страхувам, и започнах да се забавлям, предизвиквайки себе си“.