Започва Деветият конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев.
Започва Деветият конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев. / dariknews.archive

След броени дни от 1 януари започва да тече Деветият конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев. Той се провежда през 2 години и от първото му издание през 2001 г. досега включилите се в драматургичното състезание са стотици.

Съорганизатори на драматургичния конкурс са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър "Иван Радоев", а патрон на събитието е кметът на общината.

Условно провеждането на конкурса може да разделим в три етапа - събирането на пиесите, които трябва да бъдат изпратени на e-mail-а на театъра в електронен вариант - крайният срок за кандидатстване е до края на м. февруари. Във втория етап се включва журито, което се състои от трима изтъкнати театрали - един драматург и двама театроведи. Журито номинира 10 от пиесите и от тези номинирани драматургични текстове се излъчват победителите. Носителят на голямата награда получава 2000 лв., грамота и прекрасна пластика, изработена от големия скулптор Георги Чапкънов. Присъждат се и две поощрителни награди, едната от които е за детска пиеса. Паричното измерение на поощренията е 500 лв.

Последният етап от конкурса е тържествена гала-вечер, на която актьори четат откъси от номинираните пиеси и се връчват наградите. Това традиционно се случва около 30 март, рождения ден на Иван Радоев.

Един поглед назад, към историята на конкурса показва, че за своите 8 издания, носители на наградата са ставали известни и утвърдени имена в родната драматургия като Вичо Балабанов, Боян Папазов, Здрава Каменова и Калин Ангелов, Яна Добрева, Алек Попов и Диляна Манева, Пламен Дойнов. По две награди от различни години имат Яна Добрева и Боян Папазов.

Правилник за провеждане на конкурса
за провеждане
на конкурса за българска драматургия "Иван Радоев"


I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
•Наградата за българска драматургия на името на големия български драматург и поет Иван Радоев има национален характер и се присъжда след провеждане на конкурс.
•Присъждането на наградата за драматургия цели стимулиране създаването на нови, стойностни драматургични творби и популяризиране постиженията на новата българска драматургия .
•Конкурсът се организира от Община Плевен и Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, с подкрепата на Министерство на културата.
•Конкурсът е национален и се провежда веднъж на две години .
•Наградата се присъжда около 30 март (рождения ден на Иван Радоев). За целта в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" се организира Тържествен спектакъл.

II . РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА :
1. За организирането и провеждането на конкурса се създава Организационен комитет в състав:
•председател - кмета на гр. Плевен
•секретар - директора на ДКТ "Иван Радоев" - Плевен
•членове: - представител на Министерство на културата; представител на отдел "Култура" при Община Плевен; посочен от наследниците на Иван Радоев представител; театрален специалист, посочен от директора на ДКТ "Иван Радоев" - Плевен; представител от културната общественост на гр. Плевен
2. Организационният комитет :
•обявява конкурса в централния и местен печат
•гласува бюджета на конкурса за съответното му издание и приема отчета за изпълнението му
•по предложение на директора на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" определя състава на ръководеното от директора Оперативно бюро за организирането и провеждането на конкурса
•определя състава на Журито от двама театрални критици и един писател - драматург. Членовете на Организационния комитет и на Оперативното бюро не могат да бъдат членове на Журито.
•решава всички въпроси, нерегламентирани в настоящия правилник
3. Конкурсът е явен. В него могат да участват всички нови драматургични творби от български автори (включително и куклени пиеси), непоставяни на професионална сцена до приключването на конкурса, и които не са участвали в други конкурси за драматургия.
•Членовете на Организационния комитет, Оперативното бюро и Журито не могат да участват в конкурса.
•Пиесите се изпращат в Драматично - куклен театър " Иван Радоев " (5800, гр . Плевен , ул . " В. Левски" 155, Е - mail: teatur_pleven@abv.bg до края на февруари на съответната година .
•Текстовете на пиесите се предоставят на членовете на Журито в срок, определен от Организационния комитет (конкретно за всяко издание на конкурса).
•Членовете на Журито четат всички текстове самостоятелно и заседават в гр. Плевен един ден преди връчването на наградите.
•Наградата за драматургия "Иван Радоев" се присъжда за конкретна драматургична творба. Стойността й е 2000 лв .
10. По преценка на Журито могат да бъдат присъдени до две специални награди по 500 лв., едната от които за млад драматург до 40 години, а другата за куклена пиеса. По преценка на Община - Плевен може да се присъди и една награда за плевенски автор в размер на 200 лв .
11. Драматично-куклен театър "Иван Радоев" придобива правата за поставяне на получилата наградата "Иван Радоев" драматургична творба .
12. Средствата за организацията и провеждането на конкурса се осигуряват от Община Плевен, Драматично-куклен театър "Иван Радоев" и от алтернативни източници на финансиране.
•Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на гр. Плевен.

http://www.teatur-plevenbg.com/konkurs.htm