Задържаха плевенчанин, автор на телефонни измами за над 25 000 лв.
Задържаха плевенчанин, автор на телефонни измами за над 25 000 лв. / archiv.DarikNews

На 4 ноември 85-годишен жител на Габрово сигнализирал в полицията, че същия ден е станал жертва на измама. Чрез обаждане по телефона, „лекар" съобщил, че дъщеря му се нуждае от средства за спешно лечение, след което възрастният габровец предал на непознат мъж сумата от 4750 лв.

В резултат на предприетите процесуално-следствени действия по разкриване на престъплението, криминалисти установили, че лицето, получило парите е 21-годишния Н.Т. от Плевен. Това съобщиха от ОД на МВР-Габрово. От дирекцията информираха, че в хода на разследването е установено участието на мъжа в реализирането на още десет измамни схеми.

Престъпленията са извършени през последните два месеца, като осем от тях са на територията на Габрово, а три - на територията на Община Трявна. Потърпевшите са хора на възраст между 70 и 85 години - всички те са станали жертва на измами по добре познатия сценарий за пострадал близък, който се нуждае от средства за лечение.

Общата стойност на парите, които възрастните хора предали на Н.Т. надхвърля 25 хиляди лева. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Работата по цялостното изясняване и документиране на престъпната му дейност продължава.