XI-то Mеждународно изложение „Пчеларство - Плевен
XI-то Mеждународно изложение „Пчеларство - Плевен / archiv.DarikNews

Над 130 фирми от 18 държави са заявили участие в тазгодишното XI-то издание на Mеждународно изложение - договаряне „Пчеларство - Плевен", което ще се състои между 8 и 10 февруари в "Мания Тауър" в Плевен.

На форума ще бъдат представени пчеларско оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирани производители на майки и отводки, пчелни продукти и производи, медоносна растителност, козметика, храни и напитки, опаковки, етикети, специализирано обучение и литература.

За пръв път в изложението ще бъде представена високопроходима и специализирана техника. Дебют ще направи и фирма, която предлага оборудване за производителите на кошери.

В дните на изложението ще се проведе и традиционният Международен конкурс за детска рисунка и пластика: "Пчеларството-екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие". Тази година деца от цялата страна, Македония, Сърбия и Испания ще представят около 350 творби като за отличените са предвидени награди - грамоти и пчелен мед.

Най-добрите пчелари на страната ще предлагат в панаирните дни на посетителите богато многообразие от пчелни продуки - лечебна козметика, храни, напитки.

В съпътстващата програма са предвидени актуални презентации, семинари и дискусии с утвърдени лектори от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд земеделие, както и научни институти от България, Румъния, Русия и Турция.

Международно жури с председател проф. Кристиян Константинеску - Румъния ще присъди Голямата награда на "Партнерс експо" - плакет "Крило на успеха". Проф. Кристиян Константинеску е зам. председател на Европейския пчеларски съюз-„Апиславия", председател на Балканската федерация на пчеларските съюзи и е директор фондация Световната пчеларска организация „Апимондия".
Голямата награда на Партнерс експо се присъжда за новаторство в пчеларството.

Форумът се организира от „Партнерс експо" ООД и Областен пчеларски съюз - Плевен, със съдействието на браншовите организаци в страната и преминава под патронажа на Министерството на земеделието и храните и на областния управител на област Плевен.

Плевенска област е на второ място в страната по развитие на пчеларството с над 60 000 пчелни семейства.