Върбанов: 50 000 000 лева за животновъдите е добро решение на проблема, но не достатъчно
Върбанов: 50 000 000 лева за животновъдите е добро решение на проблема, но не достатъчно / netinfo
БЗНС-Народен съюз застава категорично зад исканията на животновъдите в страната, защото те не бива да бъдат лъгани повече. Това заяви на пресконференция в Плевен депутатът Венцислав Върбанов, заместник-председател на постоянната парламентарна комисия по земеделие.

Според него зплащането на 50 милиона лева от държавата на земеделските производители е добро решение на проблема, но не е достатъчно.

Дълго време държавата не си изпълняваше ангажиментите към тях, а демонстрацията на сила по време на протестите е по-скоро проява на слабост, коментира Върбанов. Изпуснати последните 4 години, през които е трябвало българските земеделски производители да бъдат подготвени за конкурентния сблъсък със своите колеги от страните на Европейския съюз.

ДПС трябва да поеме отговорността за проблемите в сектора, тъй като от дълго време ръководи сектора. Мехмед Дикме финализира преговорите по глава "Земеделие" с Европейския съюз и той трябва да носи цялата отговорност, защото точно тогава не са защитени интересите на българските земеделски производители, категоричен беше Върбанов.

Той прогнозира, че заради проявената липса на административен капацитет в аграрното министерство, в Държавен фонд "Земеделие" и Агенция "САПАРД" на практика България няма да може да усвои над 400 милиона евро от програмата. Това означава, че успеваемостта ни по САПАРД ще бъде около 50 на сто, коментира Върбанов.

С парите, които са усвоени на практика бяха модернизирани предимно преработвателни предприятия, а трябваше да бъдат насърчени и производителите. Той заключи, че сега всички български данъкоплатци ще загубят, защото ще понесат тежестта на плащания, които е можело да получим по САПАРД, но изпускаме.