/ dariknews.archive
Втори лъч тръгна днес от Плевен за Карлово като част от националния туристически поход "По стъпките на Апостола", съобщиха организаторите.

Ръководител на тази група туристи е Асен Вълов, а маршрутът предвижда да преминат през Средна гора, за да стигнат до родното място на Левски.

Останалите пет лъча ще тръгнат на 15 юли. Всички ще се съберат утре - 14 юли, в 18.30 часа, пред монумента на Левски в центъра на Плевен, за да поднесат цветя на признателност. Така ще бъде дадено официално началото на 26-ия възпоменателен поход "По стъпките на Апостола", организиран с подкрепата на община Плевен.

В него са се включили туристи, предимно млади хора, от София, Плевен, Карлово, Никопол, Видин, Шумен, Велико Търново и други градове. Те ще преминат Балкана по седем маршрута, за да се срещнат в Карлово на 18 юли - денят на рождението на Васил Левски (18 юли 1837-18 февруари 1873), и да участват в тържествата, посветени на героя.

Най-малки участници в похода са четиригодишните Йордан и Борис от София, а най-възрастните са учителят по история, сега пенсионер, Васил Копчев - учредител на похода, и Васил Чардаклиев - потомък на Васил Левски.