ВСС се самосезира заради случай в Районен съд Плевен
ВСС се самосезира заради случай в Районен съд Плевен / Люба Нинова
ВСС се самосезира заради случай в Районен съд Плевен
25209
ВСС се самосезира заради случай в Районен съд Плевен
  • ВСС се самосезира заради случай в Районен съд Плевен

Комисията по превенция на корупцията и професионалната етика към ВСС се самосезира днес по повод излъчен материал по Нова телевизия  " Съдебни игри" на журналиста Васил Иванов. Това съобщават от пресцентъра на Висшия съдебен съвет.

"Забавянето на делата е проблем, който този ВСС анализира от доста време, коментира председателят на комисията Цони Цонев. Още по-възмутително е, ако едно дело се отлага заради магистрат, който според показания случай от практиката на Районен съд Плевен, е трябвало да се яви като свидетел по делото на негов колега от същия съд. С тревога изгледах материала, единодушно решихме и ще поискаме обяснения от магистратите", съобщи Цони Цонев. Необяснимо е как един съдия не може да призове свой колега от същия етаж на този съд, а вторият да търси причини за неявяването си като свидетел. От това страдат гражданите, които са потърсили справедливост в съда", коментира Цонев.

Съдиите от Районен съд Плевен Красимир Димитров и Димитър Кирилов са извикани и ще дават обяснения на заседание на Комисията на 1 февруари т.г.

След разпространяването на новината, потърсихме за коментар двамата служители на Темида в Плевен. Вратата на кабинета на съдия Красимир Димитров беше заключена, но открихме съдия Димитър Кирилов. Чуйте го в звуковия файл.