Временна комисия търси решение на проблема с Улицата на цветята
Временна комисия търси решение на проблема с Улицата на цветята / dariknews.archive

На редовната сесия на Общинския съвет в Плевен беше гласувано, временна комисия от 7 съветници да разгледа възможните варианти за решаване на проблема, възникнал с „Улицата на цветята" в Плевен. Решението беше взето по предложение на общинския съветник Ева Маринова. На сесията на 30 април съветникът Иван Дачев поиска от кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков конкретна информация по проблема.

Дебатите по темата отнеха близо час и половина и в крайна сметка местният парламент прие, в състава на Комисията да влязат общинските съветници Георг Спартански и Илка Илиева от групата на БНД, Любка Костова и Станислав Иванов от групата на ГЕРБ, Ева Маринова и Пенчо Карагьозов от групата на БСП, и Христомир Христов от Групата за Плевен. За председател на Комисията беше избрана Илка Илиева.

Проблемът с „Улицата на цветята" е, че тя трябва да бъде преместена заради строеж от частен инвеститор, който е собственик на терен в района. Теренът е на Димитър Жеков, който води съдебни спорове и заради павилионите, които бяха построени пред заведението "Спиди" в Плевен. Припомняме, че след решение на ВАС, павилионите трябва да бъдат премахнати в срок до края на месец май.

Новият проблем е, че заради намерението за строителство на нова сграда от страна на Димитър Жеков в имота му, „Улицата на цветята" се оказва пречка, тъй като новият строеж трябва да има излаз към ул. „Цанко Церовски", на която се намират цветарските павилиони.

Кметът проф. Стойков разясни, че на 6 юни тази година договорите на цветарите от Улицата на цветята изтичат. Всички павилиони там са със статут на временни съоръжения. Кметът обясни, че в случая Общината е безсилна, тъй като има окончателно влязъл в сила ПУП и решение на Върховния административен съд, според които собственикът на имота, граничещ с павилионите има пълното право да изпълни инвестиционното си намерение.

Информацията потвърди и съветник Георг Спартански. Като решение на проблема проф. д-р Стойков предложи павилионите от Улицата на цветята да бъдат преместени на друг общински терен - срещу Спортно-информационния център, като Община Плевен ще поеме изцяло разходите по изграждането на канализация и ВиК система на новото място, но няма как да поеме разходите по самото преместване.

Предложението за новото място обаче беше определено като крайно неподходящо от страна на Георг Спартански, който предложи като по-добър вариант павилионите с цветята да бъдат разположени в района пред Дома на книгата, до ДКТ „Иван Радоев". Това предложение намиери подкрепа и сред самите цветари.

В коментар пред медиите Димитър Жеков заяви, че случващото се в Общинския съвет е опит да бъде ограничено правото му на собственост и съветниците се опитват да заобиколят решение на ВАС. Жеков обяви, че ако е необходимо, ще даде пресконференция, на която да представи множество документи в подкрепа на правото си на строеж в имота си в центъра на Плевен.