Влизането в Деветашката пещера - забранено от 1 юни до 31 юли
Влизането в Деветашката пещера - забранено от 1 юни до 31 юли / netinfo

РИОСВ Плевен напомня, че от 1 юни до 31 юли се забранява влизането в Деветашката пещера, намираща се между градовете Ловеч и Летница. Ограничението за посещения през тези два месеца е въведено с цел да не се нарушава нормалното възпроизводство на прилепните колонии в пещерата.
Прилепите са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Деветашката пещера е сред най-големите местообитания, в които се размножават пещерен дългокрил, голям подковонос, малък подковонос, двуцветен нощник и др. Освен местообитание на защитени видове, Деветашката пещера е и един от природните феномени на централния предбалкански карст и е със статут на защитената територия по Закона за защитените територии. Забраната за достъп на хора в този период се регламентира със заповедта за нейното обявяване.
През тези два месеца, в които важи забраната за посещение, женските прилепи се събират на колонии и раждат обикновено по едно или две малки. При обезпокояване има голяма опасност малките да паднат на земята и да загинат.

Достъпът на хора в периода 1 юни - 31 юли е изрично забранен. В останалото време според Закона за защитените територии, за да се провеждат в защитена територия като Деветашката пещера състезания, лагери или други свързани с екстремни спортове надпревари, е необходимо съгласуване с Министерството на околната среда и водите. Експертите от министерството определят режим при какви условия може да се проведат инициативите, с цел да се гарантира опазването и съхраняването на защитените видове.

За периода 1 юни - 31 юли РИОСВ Плевен ще контролира спазването на забраната. Сигнали за нарушения могат да бъдат подавани на телефон 064 806-951 и на дежурния мобилен телефон на РИОСВ Плевен 0886 399 054.