Вл.Николов:Промените в Изборния кодекс объркаха хората и донесоха още недействителни бюлетини
Вл.Николов:Промените в Изборния кодекс объркаха хората и донесоха още недействителни бюлетини / archive.dariknews

"Анализите показват, че вече ни подкрепят не само в големите градове, а и в малките селища, така че нашите избиратели вече не са диференцирани само в една посока". Това каза областният председател на ГЕРБ-Плевен Владислав Николов на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен.

Той представи някои данни от област Плевен след проведените на 5 октомври 2014 г. парламентарни избори като отбеляза удвоеният брой на недействителните бюлетини спрямо парламентарните избори през 2013 г. На тези избори те са били 8415 при активност от 47,80%, докато през 2013 г. при активност от 50,79%, недействителните бюлетини са били 4 591.

Владислав Николов коментира, че направените промени чрез новия Изборен кодекс чрез преференциите и начина на гласуване са довели до объркване на хората и голяма част от недействителните бюлетини са свързани с това.

Той отбеляза, че ГЕРБ печели освен в Плевен, в Гулянци, Долна митрополия, Кнежа, Левски и Червен бряг. Като феномен, Николов определи еднаквия брой гласове в Пордим, където ГЕРБ и БСП имат по 559 гласа. Той коментира, че докато на парламентарните избори през 2014 г., ПП ГЕРБ е спечелила изборите само в община Плевен, сега вече има сериозен ръст и в общините от областта. Тук той отбеляза, че ГЕРБ печели в общини с български етнос.

Ако продължи тази тенденция, хората да не излизат да гласуват и да не дават доверието си на нито една партия ще става все по-трудно да се съставя устойчиво правителство и стабилен български парламент.