Вл. Николов се усъмни в адекватността на новия шеф на Здравната каса
Вл. Николов се усъмни в адекватността на новия шеф на Здравната каса / archive.dariknews

Поредните назначения в Плевенска област бяха отново тема на пресконференция, дадена от депутатa и наскоро избран за областен координатор на ПП ГЕРБ-Плевен Владислав Николов.

В началото, той коментира разискванията в Народното събрание относно създаването на временна комисия за назначенията по време на управлението на правителството на ГЕРБ. "Ние подкрепихме създаването на тази комисия и ще представим контрааргументи за всяко едно обсъждано място", каза Владислав Николов.

Той обърна отново внимание на назначенията през последните три месеца на хора без квалификация, опит и без конкурси, както и за хора, свързани с икономически кръгове и фирми.

Този път депутатът коментира назначението на Пенка Костадинова за директор на Здравната каса в Плевен.
Владислав Николов каза, че през 2011 г. тя е била прокурист в ДКЦ"Св. Параскева". Той коментира, че собственикът на ДКЦ-то вече е осъждан няколко пъти по дела за източване на Здравната каса през 2011 - 2013 г.

Николов каза, че точно в този период Костадинова е била действащ зам.-директор на касата.
"Не знам дали е случайно, че точно през този период това лечебно заведение е източвало касата. В лекарските среди се говори, че те са имали много близки отношения и се вижда, че съответно тя става прокурист на здравното заведение".

Тук Владислав Николов обърна внимание на любопитен факт от биографията на Костадинова, според който в нейна искова молба по гражданско дело от 2010 г. по повод уволнението й като зам.-директор на Здравната каза, има приложена съдебно-психиатричната експертиза. Депутатът показа на журналистите копие от заключение, направено от двама независими експерти, което говори за неувереност и колебание при вземане на важни житейски и решения. Според него, от преценката при вземането на важни решения от директора на Здравната каса ще зависи дори и съдбата на някои болници, като при това той ще трябва да може да поеме и съответната отговорност.

Николов постави под съмнение адекватността на новия директор на Здравната каса, предвид заключенията на двамата експерти.