Вкусно и здравословно от гимназията по туризъм
Вкусно и здравословно от гимназията по туризъм / netinfo

Вкусно и здравословно обедно меню показаха днес ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Плевен. Инициативата е организирана от плевенската РИОКОЗ по повод Националната седмица за борба със затлъстяването и във връзка с 6 ноември – Единен европейски ден за здравословното готвене.

В световен мащаб този ден се организира по инициатива на Европайската комисия и Международната асоциация на готвачите. Мероприятия по този повод се провеждат във всички европейски държави. Менюто, което показа гимназията по туризъм е специално изготвено от здравен специалист-диетолог, които е съобразил калорииния набор.

Храната е приготвана от единадесетокласници на гимназията с ниско количество мазнини и без пържене, за да е подходяща за всеки възрастен човек. Менюто включва: зеленчукова супа, шопска салата, филе от бяла риба на фурна, задушени зеленчуци и млечно яйчен крем. То съдържа 773 kkal, които са напълно достатъчни, но не прекалено много за едно хранене.

Според съветите на младите готвачи, за да се храни здравословно един човек, трябва да избягва всичко мазно и пържено, червените меса, захарта и солта. Как се приготвя един здравословен обяд, вижте в темата в снимки...