Венцислава Шойкова: По световните сцени има много плевенчани
Венцислава Шойкова: По световните сцени има много плевенчани / archiv.DarikNews

Какво те доведе отново в родния ти град?

Едно от главните събития, за които пристигнахме в Плевен с моите колеги-французи е участието ни в юбилейните концерти на Плевенската филхармония и аз съм много щастлива, че от толкова много години в програмата има място и за нас - да изсвирим с френските колеги една програма, която надявам се да бъде интересна за плевенчани.

Важен повод за това мое връщане в Плевен е и организираното от директора на НУИ"П.Пипков" - Плевен откриване на барелеф на моя баща Божко Шойков, което ще се състои на 1 март в залата на училището, която от няколко години носи неговото име.

Междувременно, програмата на моето и на колегите ми от Франция гостуване включва и даването на майсторски класове по флейта, виола, цигулка и пиано за възпитаниците на музикалното училище.

Венцислава Шойкова вече 18 години преподава цигулка в консерваторията в Кан, където работи заедно с колегите си, гости на Плевен./бел.ред./

"Франция - Кан ...Има много слънце, много палми, има и разбира се много активен културен живот. Кан е център на световното кино, но разбира се както в един световно известен град тук се събират и много известни музиканти, художници, танцьори. Тук има големи фестивали за най - различни танци...Не се оплаквам..."

Има ли други българи около теб...

Целият Юг и цяла Франция е пълна с българи. Например в Ница живее семейството на Ангел и Стефка Бояджиеви, а техният син Коко /Николай-Ангел/ и моят син Габи учат заедно право. Бащата, Ангел Бояджиев също е възпитаник на музикалното училище в Плевен. /бел. ред./

Има доста българи, които работят в операта и в хора в Ница. В оркестъра в Кан от дълги години свири водачът на виолите - българин - Павел.

Миналата неделя - 17 февруари диригент на оркестъра в Кан е бил българин, който е главен диригент на оркестъра в Баден-Баден - Павел Балев.

Кога беше за последен път в Плевен?

Това беше в края на ноември за празника на НУИ"П.Пипков", когато бях по покана на директорката г-жа Димитрова, заедно с директора на училището в Кан. Миналата година ансамбъл "Акцент" на Мони Серафимов и акордеонният ансамбъл на Ценка и Румен бяха при нас като изнесоха три концерта и това всъщност беше връщане на визитата, за което тя ни покани за празника на училището през ноември.

Иначе на 14 юли, пак миналата година отпразнувахме 30 години от завършването на гимназията.

Как се чувстваш сега, преди всички тези събития?

Аз много се вълнувам понеже за пръв път идвам с толкова много колеги за концерти и изобщо с ангажимент.

Иначе, когато идвам като турист идвам с приятели - българи от Франция. Обичам да се връщам в Плевен и го обичам...смятам, че по световните сцени има много плевенчани и ние се намираме по света и си говорим с голяма обич за Плевен. Много ми е мило да си идвам тук.....

Венцислава Шойкова По световните сцени има много плевенчани
netinfo

Евлоги Илиев - директор на Плевенска филхармония разказа:

Идеята за гостуването на Венцислава и нейните колеги от Кан се роди през лятото, когато те празнуваха своята годишнина. Седнахме на чаша бира, тя ми каза каква й е идеята, а на мен много ми хареса, и тя току що ми каза, че самите френски солисти вече се интересуват живо, къде отиват, какъв град е Плевен, слушали са и записи на оркестъра в youtube.

Мисля, че това е една много полезна стъпка за бъдещи контакти между музикалното у-ще и консерваторията в Кан, оркестъра в Плевен, а защо не и оркестъра в Кан, т.е. бъдещо културно сътрудничество.