Васко Кръпката, Криминале и Takin' Heed свирят за пет деца с рядка болест
Васко Кръпката, Криминале и Takin' Heed свирят за пет деца с рядка болест / dariknews.archive

Тази вечер в Плевен на една сцена ще се съберат блус и рок музиканти за да зарадват хората с добри сърца, дошли да се срещнат в името на нещо добро.

Това, което събира музиканти и ентусиасти в Деня на музиката е желанието да се помогне на пет деца, болни от рядката болест Мукополизахаридоза. Инициативата е на Асоциацията на студентите медици в България - клон Плевен под патронажа на Ректора на Медицински университет Плевен проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.

За да се съберат средства, необходими за провеждането на физиотерапия на децата, членовете на Асоциацията на студентите медици в България - клон Плевен организират благотворителен концерт - вечеря, който ще се състои тази вечер - 1 октомври от 19:30 часа в ресторант „Воденицата" в кв. "Сторгозия".

Специално за събитието и каузата, гост ще бъде Васко Кръпката, а популярните в Плевен групи "Криминале" и "Taking Heed" ще зарадват публиката с избрани парчета от своя репертоар.

Средствата ще бъдат събрани главно чрез продажбата на куверти с включена вечеря на стойност 50 лева, чрез благотворителна лотария, както и дарения от гостите по време на благотворителната вечер.

Рядката болест Мукополизахаридоза, от която се нуждаят петте деца представлява група наследствени лизозомни болести на натрупването, резултат от мутации. В резултат на ензимния дефицит неразградените адекватно мукополизахариди се натрупват в клетките. Увреждат се всички жизнено важни органи - сърце, черен дроб, слезка, слуха, зрението, зъбите, кожата, появяват се ставни изменения и в много случаи се засяга централната нервна система. За съжаление, има открито и регистрирано лечение само за три от типовете Мукополизахаридози.

Изключително важно за пациенти с това заболяване, е провеждането на адекватна физиотерапия поне два пъти в седмицата. Ензимозаместващата терапия, която се провежда всяка седмица, не може да помогне - особено на ставните проблеми, които възникват при тези деца.

Обединени от общата кауза и искрено желание за подкрепа, към инициативата на Асоциацията на студентите медици в България - клон Плевен и Медицинския университет - Плевен се присъединиха Асоциация Пулмонална хипертония, Дарик радио - Плевен, DarikNews - Плевен.

Към каузата се включи и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, който заяви пред Дарик подкрепата си, като от общината ще бъдат отпуснати средства за всяко от петте деца.

Сметката, на която желаещите могат да помогнат е:

Получател: АСМБ – клон Плевен

СИБАНК

IBAN: BG13BUIB 9888 1030 9781 00

 

BIC: BUIB BGSF