Василена Серафимова се изяви в необичайно дамско дуо с DJ Клое/видео/
Василена Серафимова се изяви в необичайно дамско дуо с DJ Клое/видео/ / Hana Ofangel

На 22-ри ноември излезе видеоклип на талантливата плевенчанка Василена Серафимова, известна с изявите си в областта на ударните инструменти не само в България, а и по света с дамата-диджей Клое от участието им в телевизионния музикален сериал „Вариации" на компанията Sourdoreille (организатор на събитието).

Изпълнението на произведението „Music for 18 Musicians"/"Музика за 18 музканта"/ на Стив Райх от необичайното дуо предизвиква интереса и позитивните мнения на специалисти. Двете музикантки елегантно и автентично пресъздават 25-минутния пърформанс върху теми от произведението на американския композитор - един от първите автори на музика в стила на минимализма.

Василена Серафимова се изяви в необичайно дамско дуо с DJ Клое/видео/
netinfo

Клое - вярна на своя стил на изследователка на електронните звуци, се концентрира върху преобразяването на звуковата материя. Тя структурира пърформанса с финес и без да натоварва композицията с бас бийт.

Василена Серафимова, която е един от големите представители на маримбата, се посвещава на ритъма. Когато Клое й пуска предварително записани от тях бленди, тя наслагва нови гласове и допринася за по-добрия баланс на цялостното звучене, придържайки се към минимализма на Стив Райх.

Василена Серафимова се изяви в необичайно дамско дуо с DJ Клое/видео/
netinfo

Дамското дуо използва също фейсинга, характерен за неговия композиторски стил. Резултатът е една хипнотична приказка, конституирана от ритмически пулсации, модалност и трансформация на звука.

Любопитните да чуят и видят този проект - втората серия на музикален сериал „Вариации", може да го направят тук:

http://culturebox.francetvinfo.fr/variations/chloe-et-vassilena-serafimova-dans-la-collection-variations-248567

или в youtube.com на:

https://www.youtube.com/watch?v=f6W70aoxFac

Василена Серафимова се изяви в необичайно дамско дуо с DJ Клое/видео/
netinfo

На 26 ноември дуото "Василена Серафимова & Тома Енко" изнесе концерт в операта на Дижон - Франция, а през декември предстоят още концерти с пианиста Жонатан Фурнел, кларинетиста Реми Делангл, квартет „Хермес" и Paris Percussion Group - ансамбъл от дванадесет перкусионисти, който бе създаден през 2013 от Жан-Батист Льоклер и Василена Серафимова.

Плевенчанката, която прославя града и страната ни по света, е завършила НУИ „Панайот Пипков" в Плевен през 2004 г., след което продължава образованието и професионалното си развитие във Франция.

Тя е първият български перкусионист, на когото е присъдена втора награда на 56 международен музикален конкурс ARD в Мюнхен (2007) и първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт (2008) - Германия, през 2014 прави дебют в „Карнеги хол" в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано) става първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique.

През 2016 дуото "Тома Енко & Василена Серафимова" записва първия си компактдиск Funambules за звукозаписната компания „Дойче грамофон", известна с изключителните си стандарти за постигане на висока прецизност на аудио записите и с изискания си вкус, която до голяма степен формира и интереса на любителите на класическа музика към едни или други изпълнители и композитори. /Funambules е официално представен на 3 май тази година в театър Bouffes du Nord в Париж/.

Последвалите многобройни концерти на двамата музиканти, продължиха и през месец ноември в няколко градове на Франция, замъка „Елмау" в Бавария - Германия, и унгарската столица Будапеща. Освен това през ноември Василена представи солов рецитал в Санкт Петербург, където бе член на журито на международен конкурс за ударни инструменти „Drumtime".

На 18 ноември заедно с младият френски пианист Жонатан Фурнел изпълниха за трети път соната от френския композитор Pierre-Alain Braye-Weppe, композирана и посветена на Василена, подарък за нейния 30-ти рожден ден.

Василена съчетава активната си концертна дейност и с педагогическата си работа. Тя преподава в консерваторията „Морис Равел" в Париж, Академията Eurocuivres, води майсторски класове в музикални фестивали и различни градове по света.