В троянско село откриват паметна плоча на загинали на „Титаник
В троянско село откриват паметна плоча на загинали на „Титаник / archiv.DarikNews

Осем души от троянското село Гумощник са намерили смъртта си на кораба „Титаник", свидетелстват архивите. В селото има изграден паметник кенотаф - гроб без тленности.

Той е изграден след Първата световна война и се намира в двора на храма „Свети Николай Летни". На постамента, върху който има християнски кръст, са изсечени имената на осемте загинали - Пейо Колчев, Пенко Найденов, Илия Стойчев, Лазар Минков, Лалю Йонков, Марин Марков, Недялко Петров, Стойчо Михов.

„В паметъ на загиналите въ Атлантическия окиянъ съ парахода Титаникъ въ 1912 г." гласи надписът.

Тази година на Великден ще бъде открита и мраморна плоча в двора на храма. Според различни източници, броят на загиналите на „Титаник" българи е между 38 и 50 човека. Официални данни сочат, че на борда на кораба е имало поне 32 българи, а 14 от тях със сигурност са от Троянско.

По повод трагичната гибел на българите от "Титаник", певецът гъдулар от Горно Трапе Илчо Дъковски сътворява и песен в тяхна памет:

„Пуста да остане таз Америка,
Америка - Северна и Южна,
Америка - печалба голяма,
дето измами тез млади момчета,
млади момчета - отбор юнаци...".

Във връзка със 100-годишнината от трагичното потъване на големия лайнер община Троян, Ловчанската митрополия, музеят в Троян и читалището в Гумощник организират за Великден възпоменателно тържество, на което наследници на жертвите ще разкажат спомени.