В следващите дни Плевен ще бъде музика, посветена на яркия световен талант Катя Попова
В следващите дни Плевен ще бъде музика, посветена на яркия световен талант Катя Попова / dariknews.archive, obshtina-pleven

При откриването на юбилейното 30-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова", което се състоя в залата на ДКТ"Иван Радоев", кметът на Плевен Георг Спартански каза: „В следващите дни, Плевен ще бъде музика. Музика, посветена на един ярък световен талант, признат от всички оперни сцени и името му е Катя Попова. За мен е чест и привилегия, и огромна гордост да бъда с вас на тази сцена".

В следващите дни Плевен ще бъде музика посветена на яркия световен талант Катя Попова
netinfo

Оперният спектакъл „Тоска" на Джакомо Пучини, с който беше открито 30-то издание на Лауреатски дни „Катя Попова" беше посветен на 75-та годишнина от рождението на другата плевенска оперна прима, Гена Димитрова. По този повод в Плевен гост беше примадоната на италианското „белканто" - световноизвестната оперна певица Бруна Балиони. В препълнената зала на Драматичния театър тя се обърна към всички с думите, че са късметлии  затова, че Гена е от плевенския край.

В следващите дни Плевен ще бъде музика посветена на яркия световен талант Катя Попова
netinfo

„Освен колежки, с Гена Димитрова бяхме и много близки приятелки. Изпяли сме Аида, Джоконда, Набуко и сме работили още в много други продукции през годините. Все още изпитвам силна болка и тя все още ми липсва, защото точно преди да си отиде от този свят, ние бяхме заедно цяло лято. Сега, когато гледам различни постановки на Набуко, винаги нещо ми липсва, защото никой не пее Набуко така, както го правеше тя", каза Бруна Балиони. „Като нейна приятелка, заедно с колегите й бях до нея, когато загуби обичания си съпруг и се опитвахме да й помагаме в трудния момент.
Вие всички сте късметлии, защото тя е излязла от вашия край, защото тя беше една "Най-голяма", каза италианската оперна прима.

Бурни аплаузи съпътстваха спектакъла на Джакомо Пучини, "Тоска". Те бяха напълно заслужени при блестящото представяне на солистите Йорданка Дерилова - Тоска, Пиеро Джориани - Каварадоси, Александър Крунев - Скарпия, както и на музикантите от Плевенска филхармония, хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева и децата от вокална група "Арлекино" при читалище "Съгласие".

В следващите дни Плевен ще бъде музика посветена на яркия световен талант Катя Попова
netinfo

Огромна заслуга за това имаше перфектната работа на маестро Найден Тодоров, който с чар и професионализъм обедини всички изпълнители в спектакъла в едно цяло.

В следващите дни Плевен ще бъде музика посветена на яркия световен талант Катя Попова
netinfo

В дните на мащабното музикално събитие Лауреатски дни "Катя Попова", от 4 до 9 октомври на плевенска сцена ще се изявят изпълнители от Италия, Полша, Хърватия, Украйна, Русия, Франция, Япония и България. Във фестивалните дни, освен концертите, ще има и съпътстваща програма.