В празничните дни провеждат акции Алкохол и неправоспособност
В празничните дни провеждат акции Алкохол и неправоспособност / netinfo

От пресцентъра на полицията в Плевен съобщиха, че за опазване на обществения ред и безопасност на движението по време на почивните дни във връзка с Великденските празници в ОДМВР - Плевен са предприети следните мерки:

Уточнени са местата за провежданите религиозни мероприятия по време на Великденските празници и свързаните с тях почивни дни. Планирани са специализирани полицейски операции с оглед превенция и противодействие на правонарушенията. При планирането и провеждането на полицейските мероприятия, при необходимост е организирано взаимодействие с териториалните структури на РДПБЗН - Плевен и други компетентни държавни институции. Проведени са срещи с органите на местна власт и местно самоуправление за предприемането на съвместни мерки по опазването на обществения ред и сигурност при провеждането на мероприятия свързани с Великденските празници. Проведени са срещи с отговорници на обекти на Българската Православна църква, акцентирайки върху необходимостта от повишаване на бдителността и подобряване обмена на информация с полицейските структури за своевременно реагиране при възникнала необходимост. Проведени са срещи с ръководителите, извършващи частна охранителна дейност в местата, където се очаква да се състоят празничните мероприятия, с оглед подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти и за своевременен обмен на информация с териториалните полицейски структури. Създадена е организация за опазване на обществения ред преди, по време и седмица след Великденските празници на ЖП гари и автогари предвид интензивното придвижване на пътници.

Завишен е контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Предприети са допълнителни мерки по организацията за безопасност и сигурност на движението по пътищата. В дните с интензивно движение при входно - изходните артерии на град Плевен и другите градове на територията на областта е осигурено максимално полицейско присъствие с цел подпомагане на пътното движение. При контрола по безопасност на движението ще се акцентира основно върху управлението на МПС след употреба на алкохол и неправоспособни водачи, включително и по третокласните и общинските пътища в късните часове на денонощието.

В часовете с най-висока интензивност на движението ще се осигури засилено присъствие и при необходимост ще се осъществя контрол и регулиране на движението от служители от структурните звена "Пътна полиция" по главните пътища, в чийто райони има участъци с временна организация на движението, както и в районите на конфликтните участъци с концентрация на ПТП, пътни възли и кръстовища, бензиностанции и крайпътни паркинги, мотели и заведения.

Ще бъдат предприети действия за улесняване пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на движението и паркирането в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове на 10, 11, 12 и 13 април 2015 г.

На 10, 11 и 12 април 2015 г. ще се проведат полицейски операции "Алкохол и неправоспособност", в хода на които ще се обърне внимание и на третокласните и общински пътища, подходите и районите на посещавани питейни заведения и дискотеки. При провеждане на СПО ще се взима отношение и към водачи и пътници без поставени обезопасителни колани, липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите", управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди и др.