/ iStock/Getty Images
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) проверява два сигнала за отравяне на пчели в района на село Катерица, област Плевен, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

От там допълват, че местни пчелари са сигнализирали в събота, 25 юни, за отравяне на пчелите им. В района, където са разположени пчелините в същия и предходния ден се е извършвала сеитба на соя. Инспектори от областната дирекция са посетили района в неделя, 26 юни. Взети са проби от пчелни трупчета от два пчелина, проби от разтвора в техниката, с която се е извършвало третиране, както и третирани семена от сеялката. 

По данни на пчеларите е възможно да е извършено пръскане с авиационна техника, казват още от БАБХ.

Със заповед на директора на Областната дирекция по земеделие (ОДЗ) Плевен е назначена комисия, която днес, 27 юни, взема проби и от растителността, съгласно действащото законодателство. Резултатите от лабораторните изследвания и от проверката ще бъдат оповестени допълнително. 

БАБХ напомня, че приема сигнали на горещия телефон – 0700 122 99, както и през интернет страницата на агенцията, в секция "Подай сигнал".
БТА