/ mtt
На 15-ти юли в България и Русия едновременно беше пуснато в употреба четвърто съвместно филателно издание.

Нова пощенска марка ще бъде валидирана в Плевен

"Този път пощенските администрации са избрали за сюжет един традиционен отрасъл на икономиката - винопроизводството". Това поясни по време на церемонията, която се състоя в Плевен, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски.

obshtina pleven

Tой добави, че художественият проект, който се пуска на руския филателен пазар, изобразява специалния сорт грозде - „Кайлъшки рубин“, който не отстъпва по качества на световноизвестни сортове.

По думите му, този вид е селектиран от Института по лозарство и винарство в Плевен. Българският вариант на изданието представя известния руски сорт „Цветочний“, уточни Димитър Геновски.

Изданието се състои от серия от две пощенски марки и пощенски печат. Художник на българските проекти е Орлин Вълчев, а тиражът е 21 800 броя. „Обществеността и Филателното дружество в Плевен се включиха много активно в идеята да представим сорт от Плевенския край, а колегите ни от Ростов на Дон - Русия направиха много хубав дизайн на марките.

Бяхме се уговорили, те да направят проекта, който е съвместно издание и днес излиза в България и Русия с един и същи сюжет. Изданието е много добро, тиражът му е ограничен и съм убеден, че ще намери добър прием сред филателистите“.

Това сподели пред медиите председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев, като уточни, че Плевен е избран за домакиини на събитието измежду няколко региона в страната.

obshtina pleven

„Сортът „Кайлъшки рубин“ е създаден през 2010-та година като през 2014-та печели Златен медал на изложението „Агра“ в Пловдив. Това е сорт, издръжлив на ниски зимни температури и на гъбни заболявания.

Виното, което се получава от него има по-дълъг период на остаряване и така може да се консумира по-дълго време, като запазва вкусовите си качества. Виното е балансирано по отношение на киселини и захар.

Съдържа много ароматни вещества и е един от най-добрите винени сортове, селекционирани към момента в България“. Това коментира директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев.

На церемонията по валидирането на пощенската марка в Плевен присъстваха още зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков, Андрей Громов - генерален консул на Руската Федерация в Русе, Алексей Новоселов - културно аташе към посолството на Руската федерация у нас и бившият кмет на Плевен Румен Петков.

,  
obshtina pleven