В Ловеч и Троян дискутираха различието
В Ловеч и Троян дискутираха различието / Сдружение „Знание” – Ловеч

В Ловеч и Троян дискутираха по темата „Приемане на различието". Това се случи на обществени форуми, организирани от сдружение „Знание" в рамките на проект „Училище за всички", който се реализира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Дискусиите провокираха участниците да погледнат от различни гледни точки на многообразието, да разгледат различни типове мислене, нагласи и стереотипи. Споделяха по групи за различието като емоция, като информационни факти, положителни и отрицателни страни, рискове и предложения за съпричастност и взаимодействие. Изведени бяха редица изводи, сред които, че всеки човек е различен, уникален, ценен със своите способности и трябва да му се даде шанс.

В обсъжданията участваха ученици от партньорските училища ОУ „Св. св. Кирил и Методий" - Ловеч, и СОУ „Васил Левски" - Троян, от тях ученици със специални образователни потребности и техни съученици. Своите мисли и послания децата онагледиха чрез рисунки с много цвят, усмивки и положително чувство. Изобразиха основни символи като слънце, дъга, сърце, приятелски подадена ръка и т.н. Участваха и преподаватели, ресурсни учители, представители на общините и родители. Постигната беше целта да се акцентира на смисъла и разбирането за различието, като естествена част от училищния живот.