В Левски прилагат израелски опит в Плана за развитие на общината
В Левски прилагат израелски опит в Плана за развитие на общината / archive.dariknews

На пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен, кметът на град Левски Любка Александрова обяви, че смята да приложи опита на израелски градове при разработването на Общинския план за развитие. Тя сподели, че общината търси нов модел за визията си в следващите години, като вижда посоката затова предимно в сферата на селското стопанство.

Двудневната визита в Израел на Любка Александрова е била по покана на Нафтали Шпицер - консултант, който се занимава в областта на изграждането на стратегии на населени места. По време на визитата си в Израел, кметицата на град Левски е била придружена от председателя на местния парламент Дочко Дочев. Те са посетили шест града като Яхуд, Холон и Арад, са с население близко по брой на това в община Левски.

Любка Александрова сподели: „За мен беше много полезно да се запозная с опита, който Израел има в бързото изграждане на комуникации, инфраструктура, в развитието на туризма и селското стопанство, както и в интеграцията на малцинствените групи". По думите й например град Холон има специфична инфраструктура и прилича на детско селище, с много детски площадки и атмосфера като в приказките. Силно впечатление е направило и училище в Тел Авив, което на практика представлявало сбор от различни социални центрове, които по принцип у нас съществуват, но са разделени.

В град Арад вниманието е привлякъл начинът, по който е решен въпросът с интеграцията на малцинствените групи. „Този град се оказа най-близък до нас и съм доволна, че можем да черпим от богатия му опит, защото в Левски също имаме да решаваме интеграционни процеси", коментира Александрова. Според нея Арад е и най-подходящ като бъдещ партньор на българската община.

Кметът Любка Александрова каза, че оттук нататък ще се работи по Плана за развитие на община Левски, набазата на опита, получен в Израел с цел да се намери най-подходящата марка за развитието на града.