izba
izba / dariknews.archive
За поредна година в Плевен беше даден стартът на гроздобера в региона. Традиционно събитието се състоя в 117-годишната изба, стопанисвана от ИЛВ – Плевен, в която се съхраняват експонати от 1892 г.

izba
dariknews.archive

По време на разходката в най-старата действаща винарска изба в България, проф. Ваньо Хайгъров обясни, че в днешни дни донякъде избата прилича на музейна експозиция предвид това, че тук има колекция от екземпляри, сред които са бутилки с вино, произведено през 1892-ра година, както и бутилки, които представят едни от първите опити за производство на шампанско в България, на базата на местни сортове грозде.

izba
dariknews.archive

В избата на ИЛВ-Плевен има и специално място, където се съхраняват бутилки вино, подарявани от делегации от различни страни, които са гостували през годините в Плевен. Най-новите от тях са бутилки с китайски вина, подарени преди около два месеца.

izba
dariknews.archive

По отношение на съхранението на вино в бъчви за по-дълъг период от време, проф. Ваньо Хайгъров обясни, че то може да се прави до 2-3 години, след което бъчвите трябва да се подменят.

izba
dariknews.archive

Директорът на ИЛВ-Плевен проф. Иван Пачев каза, че денят в който се открива кампанията на гроздобера е особен за всички лозари, защото това е денят, който те очакват през цялата година. Той коментира, че тази година очакванията са за сравнително по-слаб добив поради развитието на различни мани по време на пролетните дъждове, но за сметка на това гроздето ще е с по-висока захарност.

izba
dariknews.archive

Проф Иван Пачев отправи и своя поздрав към всички, ангажирани в сферата на лозарството.
Празникът за откриване на кампанията беше организиран от Института по лозарство и винарство и  Община Плевен.

izba
dariknews.archive

izba
dariknews.archive