/ dariknews
Средствата за еднократни помощи на нуждаещи се граждани в община Плевен, предвидени за тази година в общинския бюджет, се увеличават с още 10 000 лева. Решението за промени по бюджета на Общината за 2018 г. бе прието от Общинския съвет на Плевен и е във връзка с щетите, нанесени след бурята на 15-ти май в Плевен и селата Гривица, Ясен и Опанец. За решението информира председателят на местния парламент Мартин Митев.

„Традиционно през годините в общинския бюджет предвиждаме средства в размер общо на 10 000 лева за отпускане на еднократни помощи на нуждаещи се граждани и за служебни погребения на покойници без близки и по разпореждане на прокуратура. При обичайни обстоятелства тези средства са достатъчни, но след бурята постъпилите молби за помощи са много повече - над 40“, посочи Мартин Митев.

Силна буря с градушка удари Плевенско, бедствено положение в Бяла Слатина (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той информира, че справка към 25 май 2018 г. показва, че до момента отпуснатите общински средства за еднократни помощи са общо 6 228 лв., а за служебни погребения - 1250 лв. „Ясно е, че останалите под 4 000 лева от предвидените първоначално 10 000 лв. в този параграф няма да стигнат, за да помогнем на пострадалите след бурята.

50 къщи в Гривица са без покриви след апокалиптичната буря (ВИДЕО)

По тази причина гласувахме сумата да бъде удвоена. Тези допълнителни 10 000 лева не са за нещо конкретно, но са осигурени и ги има“, подчерта Мартин Митев. Той направи пояснение, че това са помощите, за които Общинският съвет упълномощава кмета след решение на специално създадена комисия, да подпомага с до 300 лева нуждаещи се граждани. Колко души и кои от потърпевшите ще бъдат подпомогнат с до 300 лева - ще стане ясно след доклада на комисията, която описва щетите по частните домове.

„Общината не е длъжна и няма право да покрива щетите по частната собственост. Ще направим каквото можем, за да подпомогнем социално-слаби и възрастни хора“, уточни Мартин Митев.