Увеличават се болните от морбили в Плевенско
Увеличават се болните от морбили в Плевенско / DarikNews

Петима пациенти с морбили са приети днес в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Плевен, информират от пресслужбата на здравното заведение. Болните са от ромски произход и са от село Бъркач -  деца на 1 и 3 години с майка си и деца на 2 и 7 години от друго семейство, които са били контактни помежду си. Те са докарани от екип на Центъра за спешна медицинска помощ от болницата в Гулянци.

Пациентите са в обривния стадий на болестта. Те са в излючително лошо хигиенно състояние - мръсни и опаразитени (с въшки). Екипът на проф. Пенка Илиева, началник на Клиниката по инфекциозни болести, обезпаразитява пациентите и веднага предприема адекватно лечение. Снощи в клиниката е приет 24-годишен мъж от ромски произход със същата диагноза и от същото населено място. 

След Плевен и Гулянци, село Бъркач се превръща в третото огнище на морбили за региона, като броят на заболелите бързо ескалира, отчитат от Клиниката по инфекциозни болести. До вчера пациентите с тази диагноза бяха 10 от началото на годината, като всички болни са деца от ромски произход и не са били имунизирани след едногодишна възраст.

Най-малкият пациент е 10-месечно бебе. Само двама от болните са били от град Плевен - братя на 16 и 18 години, останалите пациенти са от град Гулянци и са били контактни.