/ iStock/Getty Images
На Община Плевен може да бъдат наложени санкции заради установени нередности по проекти с европейско финансиране. Общата сума до момента по получени писма в общинската администрация от управляващите органи по програмите, към които са изпълнявани проектите, е в размер на около 10,5 млн. лева, съобщи кметът на общината д-р Валентин Христов.

Това са заварени проекти, приключени и които в момента се очаква да бъдат завършени, като при тях са установени неспазени срокове, неизпълнени дейности и други, уточни той. 

"Един от проектите е за мемориален парк "Гривица", който не може да бъде приет от Държавна приемателна комисия на този етап поради установени пропуски по изпълнението. Вторият е за водния цикъл, по който общината е заплашена от глоби в размер на 5,5 млн. лева. Третият проект е за интегриран градски транспорт на Плевен. Санкцията по него е за около 2,5 млн. лева и е наложена както на общината, така и на фирма "Тролейбусен транспорт", обясни д-р Христов.

Кметът каза още, че е разпоредил проверка по всички проекти на Община Плевен, приключени 2022 – 2023 година. Докладите се очакват да бъдат представени до 28 февруари.  
Елена Кюркчиева/БТА