/ БТА
Обявявам край на времето на привилегированите бизнесмени и преписките с приоритет. Това написа кметът на Варна Благомир Коцев в профила си във Фейсбук.

"За месец служба като кмет на Варна установих много от причините, довели до изоставането на любимия ни град в последните години. Това - решен съм - ще се промени в следващите месеци.

Кметът на Варна Благомир Коцев с първи приемен ден за граждани

Връщането към пътя на развитие преминава през една основна крачка и това е смяната на философията на управление. Досега основните движещи сили зад всяко действие на предишното управление са били предимно изгодата, личните интереси и страхът. Ако се питате защо конкретно нещо не се случило в нашия град или защо нещата не вървят, то е, защото не е имало лична изгода.

С влизането си в Общината видях много лоши практики: слаб интерес, пренебрежително отношение към ефективността на работния процес, изтекли срокове по сключени договори без каквито и да е последствия и огромна липса на проектна готовност за кандидатстване по програми за финансиране, отново без последствия.

Малкото проекти, които открихме, всъщност не са точно проекти, а хвърчащи идеи, които тепърва ще се развиват и прерастват в истински проекти, които могат да се реализират.

Досега почти нищо не е доведено докрай, с малки изключения. Голяма част от „проектите“ са направени да обслужат или да бъдат изградени от кмета в сянка през последните 5 години – човек, когото много от служителите в общината наричат „шефа“ или „благодетеля“, написа той.

"Варненци добре знаят за какво говоря. „Шефът“ на Общината не е бил Иван Портних, а човек, известен с прякора си. Не се учудвайте, че нещата във Варна са зле! Когато съм вече отвътре, разбирам, че всичко, което се вижда отвън, е само върхът на айсберга. Такъв е например случаят с рибарското пристанище „Карантината“, за чието нормално функциониране следва да се изхарчат още много от нашите пари.



Действително Варна е била дадена на концесия и е управлявана в полза на и от името на един строителен „предприемач“, на когото му е било позволено да звъни на всички служители директно, а те са били принудени да изпълняват неговите повели безпрекословно.

Докато бившият кмет отсъстваше от обществения живот на Варна, именно това се е случвало в общината - налагано е поведение, притискани са хора, заплашвани са служители.

Голяма част от бизнес проектите са били спирани с цел този, който има интерес да му се придвижат документите, да бъде принуден да отиде и „да се разбере с когото трябва“. И логично - това не се е случвало в Община Варна, а извън нея, в частни хотели.

В кабинета на кмета преди моето встъпване в длъжност е имало стотици такива задържани преписки. Оттук нататък във Варна ще се работи прозрачно, проектите ще бъдат разглеждани обективно и без пристрастия, спазвайки стриктно законовите разпоредби и срокове.

Коцев: Община Варна изпрати към Министерството на финансите 41 проекта за 100 млн. лв.

А когато общината стане дигитална, всеки ще може да проследява преписката си - в кой отдел се намира и кога ще бъде издаден отговорът. Дирекцията по архитектура вече работи за това административната тежест да бъде олекотена и сроковете за издаване на отговори и разрешителни документи да бъдат съкратени.

Обявявам край на времето на привилегированите бизнесмени и преписките с приоритет. Каня варненския бизнес да следи активно за обществените поръчки, които Община Варна стартира, и да участва с оферти. Уверявам ви, че всички кандидати ще бъдат разглеждани равнопоставено и търговете няма да са с предизвестен победител", написа още кметът.

Коцев съобщи, че предстоят нови попълнения към екипа с млади професионалисти, готови да работят за Варна и за нейното развитие, превръщайки я в един от най-бързо развиващите се градове в България.