/ iStock/Getty Images
"Учениците от 5-ти до 12-ти клас само в град Плевен излизат в неприсъствена форма на обучение от 15 март до 27 март, моловете се затварят, а в целия регион се спират всички масови прояви.

Ситуацията с пандемията е под контрол". Това заяви д-р Красимир Трифонов, заместник-областен управител, след извънредно заседание на областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Д-р Илиян Минчев, и.д. директор на РЗИ, допълни, че се забраняват всички извънкласни мероприятия, школи, екскурзии. Щабът е решил да се увеличи броят на леглата за ковид пациенти от 15 на 20 процента в болниците.

Университетската болница в Плевен увеличи броя на приетите с COVID-19

Ограничава се работното време на ресторантите до 22:00 часа. Позволява се при семейни събирания да бъдат до 10 души. Спират се сватби и кръщенета, както и фитнесите.

Забрана се въвежда за всякакви публични събирания на хора - изложения, събори, празненства, концерти, театри, кина.


"Носенето на маски остава задължително във всички обекти на открито и закрито - там, където има струпване на хора, но не по улиците и парковете", уточни д-р Минчев. Нощните заведения остават затворени.

Заболеваемостта в регион Плевен достигна 587.26 на 100 хиляди от населението, 142 са новите случаи с коронавирус. Над 240 болни са настанени в болници, но легла има, включително и в интензивните сектори. Общо за областта 10 класове са поставени под карантина.

"При медицинския персонал положението не е толкова тревожно - много преболедуваха, постигнахме голям процент ваксиниране. От 6000 подлежащи почти 30 процента са обхванати. От СИК вече са ваксинирани над 800 души от над 3000 членове", посочи директорът на РЗИ. 
БТА