ignazhden
ignazhden / obshtina lovech
Първи гости на Игнажден при кмета на Ловеч Корнелия Маринова бяха ученици от ОУ „Васил Левски“, където беше предишната месторабота на градоначалника, съобщават от пресцентъра на общината. Десет деца от пети и шести клас заедно с двама учители и директора на училището Илица Петрова бяха приети в кметския кабинет. Гостите на чаша чай и шоколад разказаха за себе си, споделиха и какво са научили за народните поверия.
Например, че на Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът. Или пък да не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките, за да могат да снасят. Интерес предизвика какво са прочели в сборника „Ловеч и Ловчанско“, издаван в периода 1929-1938 година. Ловешките моми, ако искат да разберат за кой момък ще се омъжат, събират с едната ръка пръчки и трески, а с другата ечемик. С треските палят огън, а ечемикът поставя под възглавницата. Който момък сънуват през нощта, за него ще се омъжат.
Децата бяха подготвили още песни и стихчета, с които поздравиха кмета. Корнелия Маринова сподели задоволството си, че е посрещнала толкова млади, умни и талантливи деца. Тя подари  на всяко дете чантичка с малки изненади. Накрая им пожела да са живи и здрави, за се учат и да знаят, че успехите идват с труд и постоянство.