Убийците на мъжа от Славовица го мъчили с бухалка и нож
Убийците на мъжа от Славовица го мъчили с бухалка и нож / archiv.DarikNews

Прецизна оперативна работа на полицаи от Долна Митрополия и Плевен под ръководството на окръжен прокурор доведе до разкриване на извършителите на убийство на възрастен мъж в плевенското село Славовица. Това стана ясно на съвместна пресконференция на ръководството на ОД на МВР-Плевен и Плевенската прокуратура с журналисти.

87-годишният старец беше открит в една от стаите на къщата си от служител на социален патронаж на 14 март. Трупът е бил приведен за аутопсия, която е установила, че смъртта е настъпила от масивна гръдна травма в нощта на 13 срещу 14 март. От проведените процесуално-следствени действия е станало ясно, че двама - на 25 и 26 години, са нанесли побой с множество тежки травми и са отнели имущество от 87-годишния.

Извършителите нанесли удари с бухалка и рязали с нож жертвата си. Отнели около 200 лева. В хода на разследването се изяснило, че възрастният човек е имал стара вражда с убийците. Преди години имало подадена жалба от стареца. Стигнало се дори до събаряне на външна ограда в имота на възрастния човек.

Впоследствие отношенията се изгладили, двете страни по спора оттеглили жалбите си и досъдебното производство било прекратено. В разплитането на случая се установило, че за продължителен период от време до нощта на престъплението младите мъже, заедно с трети - на 32 години, са осъществявали тормоз над стареца, включително и в деня на убийството. Те го заплашвали, ритали и замеряли с камъни.

При извършените претърсвания в домовете на извършителите в село Славовица и в стопански обекти към тях, са намерени и иззети предмети, относими към извършеното престъпление - нож, бухалка с кръв и други вещи от дома на убития. От дома на 32-годишния са иззети патрони 7,62 мм за автомат "Калашников" - 12 калибър, ловни патрони и 17 стръка суха тревиста маса, с дължина около 2 метра, която при последващ наркотест е реагирала на марихуана.

И тримата, които не са от ромски произход и са съседи на жертвата са направили пълни самопризнания и са дали показания пред съдия от Окръжен съд - Плевен. Взети са им мерки за неотклонение "задържане под стража" от Плевенския окръжен съд.

В пресконференцията, проведена на 19 март в сградата на ОД на МВР-Плевен участваха главен инспектор Денислав Маринов - началник на Второ РУП-Плевен и зам.-директор на МВР-Плевен, комисар Мирослав Николов - директор на ОД на МВР-Плевен, окръжен прокурор Иво Радев и комисар Нанка Рачева - главен разследващ полицай на ОД на МВР-Плевен.