Три общини подобряват работата в администрациите си
Три общини подобряват работата в администрациите си / cherven.brjag

В края на седмицата на пресконференция в Червен бряг беше представен нов проект „Подобряване ефективността на общинските администрации в общините Червен бряг, Луковит и Ябланица, чрез стимулиране на организационното развитие на административните структури".

На събитието в петък присъстваха кметът на Общината Червен бряг Павлин Фильовски, зам.-кметът Георги Петров, който е и ръководител на проекта и секретарите на двете общини-партньори Ивелин Йошев от Община Ябланица и Камелия Василева от Община Луковит.

Водеща организация е Община Червен бряг в партньорство със съседната Община Луковит и Община Ябланица.
Кметът на Червен бряг направи кратко приветствие и изрази надежда, че "реализирането на този проект ще е доказателство за работещата формула за успешно сътрудничество със съседните общини, които се доближават, не само по териториален принцип, но и по идентичните социално-икономически проблеми. Затова е важно партнирането им и при формирането на общинските политики", каза г-н Фильовски.

Ръководителят на проекта запозна присъстващите с дейностите по неговата реализация, имащи за цел за по-малко от година и половина да бъдат оптимизирани и укрепени структурите на общинските администрации в трите общини, да бъдат премахнати несвойствените дейности и дублиращи се функции като успоредно с това все повече се повишава прозрачността и отчетността в работата на администрацията.

Бюджетът на проекта е близо 190 000 лева, отбеляза Георги Петров - един от най-високите от oдобрените проекти в тази сфера, а дейностите по него ще се изпълняват на територията на общини, обслужващи население от над 50 хиляди души.

Именно стремежът за все по-добро и качествено обслужване на жителите е мотивирал ръководствата на трите общини, за да работят по изпълнение на дейностите по проекта. Това потвърди и секретарят на Община Ябланица, който каза, че изключително много се разчита на обратната връзка с гражданите, които ще бъдат най-верния коректив за усилията на администрацията да работи в съответствие с европейските изисквания.

„Ако искаме да имаме една модерна общинска администрация, обърната с лице към хората, трябва да започнем да работим час по-скоро в тази посока", каза г-жа Василева - координатор на проекта от Община Луковит. Тя декларира още веднъж готовността на своите колеги за успешно партньорство и в бъдещи съвместни проекти.

Проектът се реализира по Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, приоритетна ос І „Добро управление". Подприоритет 1.1. „Ефективна структура на държавната администрация". Бюджетна линия BG051PO002/12/1.1-04.