Тартор на престъпна група в Български извор уреждал и шофьорски курсове
Тартор на престъпна група в Български извор уреждал и шофьорски курсове / netinfo

Разбита е  група в тетевенското село Български извор, която се е занимавала с престъпна дейност в региона, съобщиха от пресцентъра на полицията в Ловеч. С информация за групата са разполагали служители на Районното управление на МВР в Тетевен и Полицейския участък в село Български извор. При опит да се вкара в обръщение фалшива банкнота от 20 лева, едно от предполагаемите лица в групата е проверено.

При направения оглед и претърсване на лек автомобил ВАЗ, ползван от 36-годишния М.А. от селото, полицаите са намерили фалшива двайсетолевка. Освен това е намерен бележник с над 60 имена, на които между 2006 - 2009 г. М. А. е посредничил да вземат редовни свидетелства за управление на МПС от Враца. Свидетелствата се получавали срещу 900 лева - 600 за курса и 300 се преразпределяли, като за посредника оставали 50 лева.

При допълнително претърсване в къщата на М. А. полицаите са иззели 6 чужди лични и 6 дебитни карти заедно с техния ПИН код, снимки и други инкриминирани документи. Освен това са били намерени и два газови пистолета, като единият е преправен за бойни патрони и 12 патрона - 11 за карабина и 1 за автомат „Калашник".

Установено е, че М. А. се е занимавал и с незаконна лихварска дейност. Припечелените 52 000 лв. са били завъртени в лихварска схема срещу 10% лихва, а взетите лични и дебитни карти на гражданите гарантирали връщането на заема.
Ладата на мъжа е била използвана за незаконни таксиметрови услуги до различни места в страната.

Образуваното дознание ще изяснява престъпната и незаконна дейност на групата и съпричастността й към опитите за прокарване в обръщение на фалшиви двадесетолевки преди време в тетевенските села Васильово и Малка Желязна. Ще се разследва и закупуването с фалшиви банкноти от по 20 лева на животни от жители на селата в района.

От областната дирекция на полицията са категорични, че М. А. е основен играч в групата. Той е бил подпомаган от брат си и 16-годишно момиче, на което М. А. е настойник и живее с него. Тарторът на групата е стар познайник на полицията и е осъждан три пъти - за притежаване на фалшиво свидетелство за управление на МПС, за самоделно оръжие и предизвикано ПТП по непредпазливост.

М. А. е бил задържан за 24 часа и е освободен с прокурорско решение.