Съветниците ще гласуват договор за партньорство с втори град в Китай
Съветниците ще гласуват договор за партньорство с втори град в Китай / Дарик Плевен, архив

Предложение за сключване на официален договор за партньорство с район Янгчуан на Община Чунцин, Китай ще гласуват членовете на местния парламент на сесията на Общинския съвет на 27 януари. Кметът на Плевен Найден Зеленогорски беше на посещение там през месец септември миналата година в състава на българска делегация на Националното сдружение на общините.

В Община Чунцин има 1000 научно-изследователски института и 25 висши учебни заведения, в това число и медицински университет. Янгчуан е млада индустриална част на мегаполиса с население над 1 млн. души. Допирни точки между Плевен и Янгчуан могат да се постигнат в областта на машиностроенето и автомобилостроенето, предвид факта, че нашите машиностроителни предприятия изготвят части за автомобили, е записано в предложението.

В началото на тази година, информира кметът Зеленогорски, от страна на ръководството на район Янгчуан е заявен конкретен интерес за подписване на договор за установяване на партньорски отношения с Плевен. В тази връзка е предвидено и посещение на официална делегация с участието на представители на плевенските бизнессреди в Чунцин.

Плевен има вече установени партньорски отношения с друг китайски град - Чинджоу.