Съветниците обсъждат орязване на 10 щата в Северняшкия ансамбъл
Съветниците обсъждат орязване на 10 щата в Северняшкия ансамбъл / archiv.DarikNews

На заседанието си в края на май, Общинският съвет в Плевен ще разглежда предложение за намаляване на щатните бройки в Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев"- Плевен.

От текста в предложението на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков става ясно, че идеята е на новоизбрания директор на ансамбъла, доц. Георги Хинов и според него е "необходимо да бъде извършено преструктуриране на персонала в ансамбъла и да бъде намалена числеността му от 66 щатни бройки на 56 включващи и ръководен и изпълнителски състав.

В предложението се казва, че целта е "оптималното развитие на ансамбъла, запазване и разпространение на музикално-песенния и танцов фолклор от Северняшката етнографска област в концертната му дейност, както в България, така и зад граница".

В текста на предложението се казва още, че очакванията са, промяната да доведе до "повишаване на квалификацията, осъвременяване на репертоара и до по-голяма оперативност по отношение на концертната дейност на ансамбъла". Посочва се още, че изводите за необходимата промяна са направени след обстоен анализ от страна на директора на ансамбъла на репертоара и професионалните качества на изпълнителите.

В предложението се казва, че "с редуциран състав от талантливи и високо квалифицирани изпълнители може да се награди и осъвремени, както репертоара, така и цялостната художествено-творческа и концертна дейност на ансамбъла".

От десетте щатни бройки, с които се предлага да се намали състава на Северняшкия ансамбъл, една е от ръководния състав, а останалите девет се предлага да са от танцовия състав, хористите и оркестрантите в ансамбъла.