Старо училище приюти православен детски лагер
Старо училище приюти православен детски лагер / снимка: Моника Дончева

Детски православен лагер се организира в старото училище на махала баба Стана край троянското село Орешак. Организатори са Ловчанска митрополия, Община Ловеч, Ресурсният център за работа с деца със специални образователни потребности с подкрепата на дарители.

Участват 18 деца, които посещават Неделното училище в Ловеч, където от три години младите хора изучават православно вероучение. В него учениците овладяват знания за вярата и основните истини на православието. Децата са основно от Дома за деца лишени от родителска грижа „Параскева Нейкова" - Ловеч и група „Добро сърце" към Ловчанска митрополия.

Програмата на лагера включва часове по православно вероучение. Не липсват и творчески занимания, развлечения и спортни игри, а така също и разходки около близките забележителности в селата Орешак и Черни Осъм и Троян.

Близо до лагера се намира параклиса „Света Богородица - животворящ източник". Училището и параклиса са направени от дарения и главно с помощта на кралския юридически съветник англичанина Джон Бризби, който е с троянско потекло.

Идеята на този летен православен лагер е децата да се приобщят към идеите на църквата, да се възпитат в християнски ценности и морал, да се запознаят с манастири и църкви, национални забележителности и обекти в България.

Лагерът ще продължи до 24 август.