Спасяването на българските евреи е повод за Нобелова номинация
Спасяването на българските евреи е повод за Нобелова номинация / archiv.DarikNews

Смятам, че 70-годишнината от спасяването на българските евреи е един уникален повод да се замислим за огромния хуманитарен принос, който България е дала на света. Никой друг народ не е направил такова нещо, но ако пък беше, щеше да получи огромно признание", каза Соломон Паси пред журналисти в Плевен.

"Аз винаги съм се възхищавал от делото на Оскар Шиндлер, спасил над 800 евреи и за него е направен филм, който е увековечил неговата роля, а в същото време това, че България е спасила 50 000 евреи или се забравя или се подминава", каза Соломон Паси. Смятам, че възможностите, които даде Нобеловата награда на Европейския съюз, увеличават многократно шанса на България и именно тук трябва да видим таланта на българските управляващи да убедят Европейския съюз, той да номинира България за лауреат на Нобелова награда".

Соломон Паси уточни, че всеки нобелов лауреат е в правото си да номинира следващите и припомни, че през изминалата година, българският премиер се е срещал с поне шпетима нобелови лауреати за мир - тримата, които получиха наградата от Европейския съюз, Шимон Перес и също така Барак Обама.

"Всеки един от тези нобелисти може да напише по едно писмо до Нобеловия комитет в Осло и да каже "Аз номинирам България" и това е едно напълно легитимно искане, което г-н Борисов може да отправи към своите контрагенти.

Идеята за номинация на България за Нобелова награда е на Соломон Паси - бивш външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб в България. Тя предвижда Европейски да номинира страната ни за Нобелова награда за мир във връзка със 70-та годишнина от спасяването на 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.