Шестима се борят за едно място на изпита по биология в МУ-Плевен
Шестима се борят за едно място на изпита по биология в МУ-Плевен / archive.dariknews

Днес, минути преди 8:00 часа в зала "Асклепий" на Медицински университет - Плевен трима студенти, избрани на произволен принцип изтеглиха по една от трите теми, върху които ще работят кандидатстудентите, явили се на първия кандидатстудентски изпит за специалност "Медицина" - конкурсът по Биология.

Шестима се борят за едно място на изпита по биология в МУПлевен
netinfo

Това стана в присъствието на ректора на висшето училище - проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност - проф. М. Александрова, декана на Факултет „Медицина" - проф. д-р А. Аспарухов, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по Биология - доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи - г-жа Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.

Изтеглените теми, между които ще избират кандидатите са: "Сърдечно-съдова система. Вътрешна течна среда на организма", "Взаимодействие между популациите в биоценозата" и "Монохибридно кръстосване". Те са от учебния материал по биология за 8, 9 и 10-ти клас и бяха посрещнати с овации от кандидатстудентите.

503-ма са кандидат-студентите, които ще се състезават за 80 места - държавна поръчка, редовно обучение по специалност „Медицина", което прави средно 6 кандидат-студенти за едно място. В това число влизат 32 кандидати, които ще участват в класирането за специалност „Медицина" само с оценката си от предварителните изпити, които МУ-Плевен проведе за първи път тази година през месец април.

От общия брой на кандидатите жени са 334, а мъжете - 169, което означава, че 8 жени се състезават за едно място, а надпреварата при мъжете е средно 4 към едно.
Изпитът по Биология се провежда в учебните зали в Ректората и Учебния корпус на МУ-Плевен и ще продължи пет часа - от 8:00 до 13:00 часа. Над 90 квестори - преподаватели и служители на университета са включени в изпитния процес.

Вторият конкурсен изпит по Химия е на 11 юли 2013 г., а първото класиране на кандидатите за специалност „Медицина" ще излезе на 22 юли.