С петима чуждестранни лекари-отличници завършва Випуск 2014 в МУ-Плевен
С петима чуждестранни лекари-отличници завършва Випуск 2014 в МУ-Плевен / mu.pleven

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение по специалност „Медицина" на английски език, 19 чуждестранни студенти от Випуск 2014 на Факултет „Медицина" придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър" и професионална квалификация „лекар".
Средният успех на випуска е много добър, с висок брой отличници - петима, 4 от Индия и една гражданка на Колумбия.

Тържествената промоция на чуждестранните лекари от Випуск 2014 ще се състои на 13 март 2014 г., от 15:00 часа в зала „Амброаз Паре" на Телекомуникационния ендоскопски център с участието на близките на дипломантите, преподавателите, студентите и служителите на висшето училище.

Завършилите с отличие студенти ще бъдат наградени с плакет „Отличник" на Факултет „Медицина", комплекти научна литература от Издателския център на МУ-Плевен, апарати за кръвно налягане и стетоскопи.

Пълният отличник на випуска от целия курс на следване и държавните изпити е д-р Дия Мари Сабу, гражданка на Индия. Чуждестранната студентка бе номинирана за „Студент на годината 2013" от Студентски съвет и отличена като „Изявен студент 2013" по повод на 24 май от МУ-Плевен. Д-р Сабу ще стане горд носител на приза „Златен Хипократ" за пълно отличие.

Подобно на българските си колеги, с решение на Академичния съвет и заповед на Ректора, младата лекарка ще получи право на безплатна специализация по избор.

Чуждестранните студенти, които ще се дипломират от Випуск 2014, са граждани на Индия (5), Турция (4) и по един млад лекар от Колумбия, Япония, Ирак, Нигерия и Германия. За първи път МУ-Плевен ще дипломира японски студент от общо 15 японци, които се обучават във висшето училище.
За празника чуждестранните дипломанти са поканили своите родители и близки, които ще станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва.

Медицински университет - Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина" за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 г., а випуск 2014 година е 11-тия пореден.

Висшето училище обучава днес чуждестранни студенти от 32 държави: Македония, Гърция, Турция, Великобритания, Франция, Германия, Швеция, Канада, Нигерия, Южна Африка, САЩ, Япония и др. За втора поредна година университетът приема висок брой студенти - граждани на Великобритания. Общият брой чуждестранни студенти в първи курс, англоезично обучение по медицина, за текущата учебна година, е 130.