Ръст на пътните произшествия и загиналите отчетоха от ОД на МВР
Ръст на пътните произшествия и загиналите отчетоха от ОД на МВР / archive.dariknews

На 21 януари на среща с журналисти Мирослав Николов - началник на отдел "Охранителна полиция" при ОД на МВР - Плевен и главен инспектор Йордан Дундаков - началник на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР - Плевен представиха анализ за дейността по безопасност на движението на територията на ОД на МВР - Плевен през 2013 година.

14 града и 109 села, групирани в 11 общини с  пътна мрежа от 1451 километра обслужват пътните полицаи на територията на област Плевен. Установените с участъци с повишена концентрация на ПТП са четири и са част от пътищата Кнежа - Долни Дъбник, Плевен - Никопол, Плевен - Ловеч и Луковит - Червен бряг - Кнежа.

1544 са настъпилите автопроизшествия през 2013 година, като от тях 251 са тежки инциденти с 30 загинали и 312 ранени граждани. В сравнение с 2012 година общо настъпилите ПТП са с 42 повече, тежките автопроизшествията със 7 по-малко, загиналите с 2 повече, а ранените със 7 по-малко.

Най-често извършваното нарушение, довело до тежки пътни инциденти е движението с несъобразена скорост, което е предизвикало 154 тежки ПТП с 15 загинали и 190 ранени граждани.
На второ място се нареждат извършването на неправилни маневри навлизане в насрещно движение, изпреварване, движение на заден ход и др., поради които са настъпили 17 тежки ПТП с 9 загинали и 24 ранени граждани. Друго често срещано нарушение е неспазване на дистанция, вследствие на коетоса предизвикани 12 тежки ПТП с 4 загинали и 21 ранени.

За отчетения период установените нарушения за несключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" са 551, а установените нарушения от неправоспособни са 591.