/ dariknews.bg
45 делегати от Плевенска област ще участват в националния конгрес на АБВ, който ще се проведе на 19-ти май. В тази връзка в областта се провеждат общински конференции на партията. Това каза в пресклуба на БТА в Плевен областният координатор на ПП АБВ цветан Антов. Той посочи, че действащите до сега общински председатели остават на постовете си с 1-2 изключения по уважителни причини.

Цветан Антов припомни, че на предстоящата Национална конференция на АБВ ще бъде избрано ново Изпълнително бюро и Национален съвет на партията, както и нов неин председател.

Според Румен Петков, който е член на ИБ на АБВ, е нужен активен диалог за политика и политически решения:
„На нашия конгрес ще поканим широк спектър от партии. За нас е много важно да утвърдим разбирането, че АБВ е нужна като патриотична, прогресивна формация, социална и ляво ориентирана формация, както и ясно да заявим, че без активен диалог сега, Левицата в България може да се окаже в положението на Левицата в Унгария“.

Петков припомни, че българската Левица не е печелила избори от 2005-та година насам. „Прехвърлили сме десетгодишния юбилей и ако искаме да променим съдържателно нещата, трябва да започне активен разговор за политика и политически решения. Аз продължавам да считам, че през месеците юли или септември, премиерът Борисов може да изненада всички останали политически партии и да предизвика извънредни парламентарни избори и всички ще бъдат неподготвени“.

Румен Петков посочи още, че е необходимо изборното законодателство да набележи мерки за купуването на гласове.