Румен Петков: Има ли сигнал до ДАНС за Кинтекс и кой е неговият автор
Румен Петков: Има ли сигнал до ДАНС за Кинтекс и кой е неговият автор / dariknews.archive

Във връзка с проверката, която Софийска градска прокуратура и ДАНС извършиха в "Кинтекс" този понеделник, на пресконференция в пресклуба на  БТА в Плевен, зам.-председателят на АБВ Румен Петков попита: "Има ли сигнал в ДАНС за "Кинтекс", кой е неговият автор, каква е мотивацията му, и не е ли извършвана вече такава проверка".

Той припомни, че един от приоритетите на ПП АБВ още от създаването й е  възстановяването на военно-промишления комплекс на страната и през последните две години натоварването на предприятията, свързани с него граничи със 100-те процента.

"Имаме едно ангажиране на нови работни места и възстановяване на пазари, което е заслуга и на сегашното правителство. Да се тръгне на една такава проверка означава, че трябва да има много сериозна информация и това е толкова специфичен сектор, при който такива действия влияят върху пазарите и сега всички, с които работи оръжейният ни комплекс, ще заемат изчаквателна позиция, докато не се изяснят нещата. Тук възникват въпросите - има ли сигнал в ДАНС и ако има, от кого е и каква е неговата мотивация. Второ - да не би да се окаже, че се извършва проверка, която вече е извършвана, защото ако е така, трябва да се потърси сметка на тези, които са я инициирали. Появиха се спекулации и твърдения, че е ощетен "Кинтекс" и ако това се окаже спекулация, на тези хора трябва да се търси наказателна отговорност, защото това е пряко посегателство върху националния интерес, върху националната ни сигурност и възможността ни да продължим политиката на българския военно промишлен комплекс".

Румен Петков настоя Министър председателят Бойко Борисов като пряко наблюдаващ работата на ДАНС, да изложи своята позиция. "Аз не допускам, че ръководството на ДАНС са една група самодейци, и са предприели това нещо, без Министър председателят да е информиран", категоричен е Петков.