juli
juli / obshtina trojan
От 30 юни до 2 юли Троян отново ще бъде една от привлекателните и предпочитани дестинации за почитателите на музиката и приятните изживявания.
След поставеното през 2016 г. начало за посрещане на юлския изгрев в сърцето на Балкана и положителния отзвук, организаторите от Община Троян са подготвили и тази година изненади.
Събитието ще се проведе в подножието на голямата ски писта в местността "Беклемето". Две троянски групи ще открият още на 30 юни 2017 г. в 16:00 ч. Официално началото ще бъде поставено от кмета Донка Михайлова в 19:30 ч.

От 19:45 до 20:30 ч. гостите на събитието ще видят на сцената „Engineer of death”. Групата е създадена през 2015 г. вдъхновена от величията „Металика“, „Мегадет“, „Блек сабат“, „Моторхед“, „AC/DC”. Членове на групата са Марин Вълков – соло китара, Марин Петков – ритъм китара, Антонио Кънев – бас китара, Константин Дочев – барабани и Румен Кънча – вокал.
 
Другата троянска група, която ще се качи на сцената в Балкана от 20:30 ч. до 21:30 ч., е също добре позната. „NOVO 5” се събират през 2015 г. Групата е основана между приятели със сходни музикални интереси в областта на модерния рок, прогресив, джаз, фюжън. Целта на момчетата е да свирят предимно авторска музика, като се стремят да избягат от клишираните вече кавъри и интерпретации. Бандата е в състав: Боян Ненков – китара, Христо Василев – китара/бас, Пламен Балабанов – бас, Стефан Тодоров – барабани.
 
Кулминацията на вечерта ще бъдат изпълненията на популярните „Обратен ефект“ и „Контрол“. В 21:30 ч. на сцената излизат „Обратен ефект“. Групата е създадена през 1998 г. от Николай Попов – вокал, Яко Доросиев – бас, Николай Николов – китара и Симеон Рафаилов – барабани. Групата определя стила си като метализирана етно-ска с ретро-пънк мотиви. Създават хитовите парчета „Моля ви, мадам“, „За Марчето“, „Полет“, „Карагьоз“, „Какво ли ти говоря“, „Чоки“ и други.
 
Веднага след тях, в 23:00 ч. до 00:30 ч. своите хитове ще изпълнят „Контрол“. Групата, създадена през 1988 г. е с членове Владимир Попчев – бас, Стоян Тенев – китара, Огнян Кьосовски – ударни и Иван Гатев – вокал. Групата се превръща в най-влиятелната пънк група в страната, като се появява на музикалната сцена в края на 80-те. Създават хитовите парчета „Най-щастливият ден“, „Леле, како“, „Булка“ и „Дайте ми“.
 
Музикалната програма ще продължи до сутринта, а в 05:00 ч. Община Троян ще подсигури автобусен транспорт за желаещите да посрещнат изгрева на билото, в подножието на „Арка на свободата“ (с тръгване от голямата ски писта).