РИМ-Плевен се включва в национален протест на служителите в музеите и галериите
РИМ-Плевен се включва в национален протест на служителите в музеите и галериите / dariknews.archive

Със съобщение до медиите, колективът на Регионалния исторически музей в Плевен информира, че се включва в провеждането на общонационален протест на работещите в галериите и музеите.

Протестът ще се състои на 24 ноември и е организиран от синдикалните структури на КНСБ и КТ"Подкрепа" и ще се проведе под надслов: Ден на недоволството!, уточниха от РИМ-Плевен.

В декларация до министър-председателя г-н Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева са изпратени следните искания:

1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!

2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!

3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

Призоваваме българската общественост да ни подкрепи за да опазим културното наследство на България за бъдещите поколения!