Разкриха плевенчани, извършили данъчни престъпления за 50 000 лв.
Разкриха плевенчани, извършили данъчни престъпления за 50 000 лв. / archive.dariknews

Дейността на трима плевенчани за извършване на данъчни престъпления е разкрита при специализирана акция на икономическа полиция при ОД на МВР-Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

Операцията е предприета на 24 октомври във връзка с досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура-Плевен. За времето от 7:00 до 19:00 часа полицаите са щурмували два офиса на фирми, осъществяващи счетоводни услуги в града и един частен дом.

От счетоводната кантора на 40-годишен - счетоводен консултант и пълномощник на 29 фирми, са установени и иззети множество фактури, за които има данни, че отразяват нереални сделки с фирми контрагенти, две оригинални пълномощни, издадени от собствениците на фирми на името на 40-годишния, DVD със записи на счетоводни документи, един ел. подпис /преносима външна usb памет/.

От офис, ползван от 43-годишна, са конфискувани лаптоп, ел. подпис /преносима външна usb памет/, оригинални фактури, касови бележки, транспортни документи, сключвани междуфирмени договори и печати, които са на рискови фирми с установени данъчни задължения в особено големи размери.

От дома на 45-годишен плевенчанин са иззети пълномощно, удостоверение за липса на задължения към НАП и един печат.
Полицейското разследване е установило, че тримата действат на територията на областта от близо шест месеца.

Престъпната им дейност е с цел избягване внасянето на ДДС в бюджета при сделки в страната - вътрешнообщностни придобивания и последващо пласиране в България без или с фалшиви документи. За извършено деяние, наказуемо по чл. 255 от НК е образувано досъдебно призводство и работата продължава.