Р.Петков:Енергийният министър да каже, има ли инвеститорски интерес към АЕЦБелене
Р.Петков:Енергийният министър да каже, има ли инвеститорски интерес към АЕЦБелене / dariknews.archive

"Настоявам министърът на енергетиката да излезе и да обясни пред обществото, има ли инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене". По моя информация, има два заявени инвеститорски интереса - от компании от Кувейт и от САЩ". Това заяви пред медиите в пресклуба на БТА в Плевен зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Според него и двамата потенциални инвеститори не търсят държавна гаранция и не искат договор с държавата за изкупуване на произведената ел.енергия.

"Това правителство трябва да разбере, че има шанса да издигне България в ново качество или да поеме позора като сега да гарантира, че страната излиза от групата на ядрените държави, коментира Петков и припомни, че след 10-12 години Пети и Шести реактор в "Козлодуй" ще приключат съществуването си, а това е времевият диапазон, в който може да се изгради нова ядрена мощност в страната.

„Настоявам министърът на енергетиката да излезе и да обясни пред обществото има ли инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене" и ако да, ще поканим ли хората, които са декларирали, че са готови да инвестират в България, да ги видим и да направим сравнението какво ни предлагат тези инвеститори и какво "Уестингхаус". Този избор означава, каква ел.енергия ще имаме след 10, 15, 60 години. Дали ще плащаме за въгледобив, дали за доставка или ще произвеждаме и ще изнасяме ел.енергия. Това е стратегически за България въпрос", каза още Румен Петков.