Р. Петков: Ръководствата на БНБ, ДАНС, главният прокурор и заместникът му трябва да влязат в затвора
Р. Петков: Ръководствата на БНБ, ДАНС, главният прокурор и заместникът му трябва да влязат в затвора / dariknews

"Ръководствата на БНБ, на ДАНС, главният прокурор и заместникът му трябва да влязат в затвора веднага. С твърденията си нашият гуверньор ще бъде съден от международния одитор. Така Румен Петков, член на Изпълнителния съвет на АБВ, коментира последните събития около банковия скандал и обявения фалит на Корпоративна търговска банка в предаването „Лице в лице" по bTV на 11 юли.

Според Петков твърденията за изнесени банкноти в огромни размери са абсурдни, поради практическата невъзможност за реалното осъществяване на подобно деяние. Той е на мнение, че дори да става въпрос за едри банкноти, то те трябва да бъдат извозени със средно голям камион. „Да излезеш и да обявиш, че някой е изнесъл 204 милиона лева в банкноти нанякъде, показа вопиюща неграмотност. Някой трябва да седне и да сметне какъв е обемът на 204 милиона. Това твърдение, после второто - че има един милиард изнесен и третото - че има 3,5 милиарда, че има кредити, раздаване на братовчедите, означава, че цялото ръководство на БНБ, последните две-три ръководства на ДАНС, главният прокурор заедно със заместника му, трябва да влязат в затвора веднага. С твърденията си нашият гуверньор ще бъде съден от международния одитор", заяви Румен Петков.

"Днес беше направено едно безумие, с което беше казано на българите - въобще не вярвайте на банковата си система", заключи Румен Петков и добави, че трябва да бъде проследено, каква ще бъде съдбата на управителя на БНБ Иван Искров в краткосрочно време - към коя политическа партия ще се ориентира.