Първа присъда по бързото производство за купуване на гласове на парламентарните избори. Случаят е от Плевенско. Полицията задържа в петък 57-годишен мъж, а след като той си призна – в неделя се стигна и до споразумение с прокуратурата, научи NOVA.

57-годишен партиен лидер за община Долна Митрополия е осъдения мъж за купуване на гласове. В петък полицията го задържа с тетрадка в автомобила. В нея е имало ръкописно изписани на 17 страници с лични данни на жители от община Долна Митрополия.

„А ние правихме скоро сватба. И си направихме списък, че ни предстоят избори, не избори, а сватба. Наистина съм се ошашавила. Този списък си е останал вкъщи. Той е направен формално за хората, които сме поканили”, заяви Даниела Иванова, съпруга на осъдения мъж.

Даниела е съпруга на задържания общински партиен лидер Светлин Иванов. Живеят в село Ставерци. В селото е популярен като Самир.

Според разследващите Самир или Светлин Иванов, уверявал, че ще плати на хората от списъка по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия. Мъжът е направил самопризнания и получи 8 месеца условно с три години изпитателен срок, след като плевенският съд одобри споразумение между Районната прокуратура и защитата му. Освен това Иванов е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от 3 години.
NOVA