Проверяват зимната готовност на опорните пунктове в областта
Проверяват зимната готовност на опорните пунктове в областта / archive.dariknews

Началникът на Пътно управление - Плевен инж. Ивайло Денчев информира медите, че необходимата техника за зимното почистване е проверена и има готовност за започване на работа по поддръжка на пътищата в областта.

Той каза, че са нужни още количества сол, за да се постигнат необходимите 60% наличност, при 49% към15 ноември. Също така е нужна и доставка на пясък, тъй като в момента налични са само 17% от заложените 60%, което говори за една сравнително ниска степен на готовност за настъпващия зимен сезон.

Ивайло Денчев информира още, че предвид обстоятелствата, на изпълнителя е наредено до неделя - 17 ноември да осигури необходимата готовност на материалите и да бъдат доставени регламентираните 60%.
По този повод само за един ден са били докарани 1200 т. пясък от общо необходимите за момента 6 000 т.
Денчев отбеляза като важен факта, че солта е доставена почти в нужните граници, защото по-рано съотношението е било обратно. Той поясни, че всъщност фирмата - изпълнител разполага с по-големи количества пясък, който се намира в нейни бази в региона, но това не се признава по договор и пясъкът трябва да е в пунктовете на Пътно управление - Плевен.

Режимът за зимно поддържане влезе в сила от 00:00 ч. на 16 ноември, което означава, че в 16-те опорни пункта в областта трябва да има хора, които ще подават информация за състоянието на пътната мрежа.

Основна проверка на всички опорни пунктове ще бъде направена на 18 ноември-понеделник, каза инж. Ивайло Денчев като уточни, че при открити нарушения ще последват незабавни и то възможно най-тежки санкции.

Тази година машините по зимната поддръжка на пътищата в областта са 128 като от тях 77 са на дружеството и отделно има наети 51 машини с договори.

Шефът на Пътно управление Плевен припомни, че първокласните пътища в областта ще се обработват само със сол и химически вещества, а пясъкът е предназначен за второ- и третокласните пътища в региона.
Изключения ще се правят само при големи застудявания, когато ще се добавя и пясък.