Проверяват опасните язовири и речните корита
Проверяват опасните язовири и речните корита / netinfo

Извършват се проверки на всички потенциално опасни язовири и речни корита, който се намират на територията на Басейнова дирекция Дунавски район Плевен. Това съобщи Цветанка Димитрова, директор на водното дружество.

 До момента няма информация за изключително критични места, но все още има невъзстановени съоръжения от минали наводнения. Такива са скъсаните диги по река Осъм, в района на село Българене и по река Вит, край село Торос. Като цяло речните корита са почистени има малки участъци, който трябва да се допочистят.

От Басейнова дирекция апелират към стопаните на хидротехническите съоржения да почистят разстоянието от 500 метра около тях, тъй като това е мястото където първо ще се разпрострат придошлите води.

През миналата година експертите на Дирекцията са съставили 143 наказателни постановления. Основната част от тях са свързани със стопанисване на съоръженията, липса на разрешителен режим за ползване, нерегламентиран добив на инертен материал и изграждане на кладенци за подземни води. Стойността на актовете е 113700 лв., от които са събрани 93350 лв.